dimarts, 23 de novembre del 2010

Asia Bibi, la cristiana paquistanesa condemnada a mort, ha estat alliberada

Fonts: El País / Religión Confidencial / Web Islam/ COPE.es


Asia Bibi, la cristiana  paquistaní condenada a muerte por blasfemia ha sido liberada al recibir " la gracia" del presidente de Paquistán, Asif Ali Zardari, según ha informado la agencia de noticias religiosas Zenit.org,  a quien se lo ha confirmado International Christian Concern (ICC), así como otras instituciones de defensa de la libertad religiosa, así como la agencia de Kuwait Kuna.

Bibi, de 37 años, ha estado encerrada en la cárcel durante muchos meses sin haber sido procesada. Hoy ha sido declarada "inocente" por el ministro de las Minorías de Pakistán, Shahbaz Bhatti, que también es cristiano. Incluso Bhatti había pedido al presidente Zardari que la mujer, madre de cuatro hijos, fuera liberada por "no haber cometido actos blasfemos".
Este sábado, Asia Bibi había firmado un llamamiento para pedir la gracia al presidente, que fue entregado a Zardari por el gobernador de Punja, Salman Taseer. Para salvar a la mujer se ha movilizado al Iglesia Católica con el Papa, Benedicto XVI, a la cabeza así como buena parte de la comunidad internacional.

Bibi había sido condenada a muerte por un juez del distrito paquistaní de Nankana, en la provincia central de Punjab. La condena fue dictada por hechos que se remontan a junio de 2009, cuando la mujer había sido denunciada con la acusación de haber ofendido al profeta Mahoma durante una discusión con unas musulmanas.

Asia Bibi, según fuentes locales, ha sido llevada a una localidad no revelada por su seguridad, pues en el pasado personas que han sido declaradas inocentes de acusaciones de blasfemia han sido asesinadas por la población.
La mujer vivía con su esposo, Ashiq Masih, con sus tres hijas y un niño, el barrio "Chak 3" en el pueblo de Ittanwali, no muy lejos de la ciudad de Nankhana Sahib, al este de Lahore, provincia de Punjab. En el asentamiento Chak 3 sólo viven tres familias cristianas, en medio de una población musulmana. 
-------
Asia Bibi, 45 años, esperava al corredor de la mort la seva execució en la forca. El seu delicte és una pressumpta blasfèmia contra el profeta Mahoma que, segons els seus advocats no havia estat ni demostrada ni investigada, ni abans de la seva detenció ni en el procés sumaríssim que la va sentenciar a la pena capital. 
El jutge Navid Iqbal, que va condemnar a mort a Asia Bibi, va oferir conmutar la pena si es convertia a l'islam. Asia va respondre a la proposta: "No sóc una criminal. Si un jutge m'ha condemnat a mort per estimar Jesús, estaré orgullosa de sacrificar la meva vida por Ell". 
La societat civil de Paquistan -no sols la comunitat cristiana– s'ha mobilitzat per Asia Bibi, la primera dona cristiana condemnada a mort per blasfèmia. 

Fides Mehdi Hasan, periodista i acadèmic, president de la Comissió pels Drets Humans de Paquistan, una de les organitzacions no gubernamentals més importants y esteses a la societat paquistanesa s'havia compromès a donar suport a Asia Bibi i donar tots els passos legals perquè el judici derive en una apelació al Tribunal Superior de Lahore. "El seu cas és emblemàtic dels abusos de la llei sobre la blasfèmia en detriment de les minorias religioses... Puc afirmar que tots els casos registrats de blasfèmia es basen en acusacions falses, són fruit de l'odio interreligiós o del sectarisme. No ens fiem en absolut de la investigació anunciada pel Govern a través del Ministre per a les minories religioses." I continua: "Fa anys que demanem que s'aboleixi aquesta llei, que és una mala herència del passat: va ser ordenada pel general Zia per silenciar l'extremisme religiós." 
Aslam Khaki, un prestigiós advocat, s'havia ofert per afrontar, gratuïtament, la defensa de la dona fent un recurs doble: un al Tribunal Superior de Lahore, on es pot demanar a la part acusadora que presenti proves; i un altre a la “Federal Sharia Court", ja que "la llei islàmica prohibeix l'aplicació de la pena de mort a les dones i els no musulmans". 

El Tribunal d'Apel·lacions anul·la el 95% de las condemnes imposades per blasfèmia en primer grau: així que el mateix sistema jurídic nacional reconeix la falta de fonament de las acusacions. Però mentrestant, moltes persones pateixen discriminació, amenaces de mort i anys de presó.

La sentencia estava pendent de ratificació per part del Tribunal Superior de Lahore, davant del qual apel·larà en primer lloc la Federació d'Advocats Cristians de Paquistan. 

El CCP (Congrés Cristià del Paquistan, partit polític) y la comunidad cristiana paquistanesa als EUA havien convocat una manifestació el proper 2 de desembre davant la seu de les Nacions Unides, a Nova York, per demanar la seva intervenció en el cas. Els cristians representen el 2% de la població de Paquistan amb els ahmadis, una branca heterodoxa de l'islam que també pateix assetjament.


Unes dades: 
- El 75% de les persones perseguides a causa de la seva fe al món són cristians (de diferents branques).
- A Paquistan nenes i joves cristianes han estat violades, torturades i assassinades per refusar propostes matrimonials de nois musulmans (el matrimoni suposaria haver-se de convertir a l'islam).
- En alguns països orientals, la discriminació i la manca d'oportunitats que pateixen els joves cristians és tan forta, que les famílies es veuen obligades ha emigrar dels seus pobles. Algunes mares de família s'han suïcidat.  
- Fa pocs dies, grups musulmans han demanat a les Nacions Unides que la blasfèmia sigui considerada delicte. Això donaria ales a les polítiques de persecucions i a les conversions forçades.