dissabte, 27 de novembre del 2010

1.200 ciutats contra la pena de mort

De Catalunya Religió

El proper dimarts 30 de novembre més de 1.200 ciutats de tot el món, 61 de les quals són capitals, estaran connectades amb Roma per a la més gran mobilització internacional que s’ha fet mai fins ara per parar totes les execucions capitals.

A Barcelona, l’Ajuntament i la Comunitat de Sant’Egidio convoquen aquesta iniciativa internacional on s’il·luminarà de manera especial la plaça del Rei. Aquest any a Madrid s’il·luminarà el Congrés dels Diputats.

L’acte a Barcelona començarà a les set de la tarda amb una taula rodona a la Reial Acadèmia de les Bones Lletres. La taula comptarà amb la presència el testimoni d’un fundador de la Coalició per l’Abolició de la Pena de Mort de Texas. A les vuit els participants aniran fins a la Plaça del Rei, que s’il·luminarà per sumar-se a la protesta internacional.

La Jornada Mundial de las “Ciutats per la Vida - Ciutats contra la Pena de Mort” recorda l’aniversari de la primera abolició de la pena de mort d’un ordenament jurídic en un Estat europeu, el Gran Ducat de Toscana, el 1786. La iniciativa –que arriba a la seva octava edició– està promoguda per la Comunitat de Sant’Egidio i té el suport de les principals associacions internacionals a favor dels drets humans reunides a la World Coalition Against the Death Penalty, entre les quals hi ha Amnistia Internacional, Ensemble contre la Peine de Mort, International Penal Reform i FIACAT.

La pena capital s’utilitza en un nombre cada vegada més reduït de països en el món i aquesta tendència mostra un comportament constant en el darrer quart de segle. Inclús en els països que mantenen la pena de mort hi ha agut passos significatius en el front abolicionista, tant entre la opinió publica com entre els seus dirigents.